VÅRDA DINA TÄNDER

Mat och dryck är det största hotet mot dina tänder. Varje gång du äter någon form av kolhydrat, framför allt socker och läsk, så jublar de bakterier som alltid finns i munnen och de ökar snabbt i antal.

 

Bakterier lever nämligen på kolhydrater och det är bakterierna som bildar den syra som angriper och förstör dina tänder. När syran blir tillräckligt stark löser den upp emaljen och om syraangreppet får fortsätta så blir det så småningom hål i tänderna.

 

Får alla hål lika lätt?

Vem och hur snabbt man får hål i tänderna beror på många faktorer. Kostvanor, munhygien och fluortillförsel är de viktigaste faktorerna. En hög fluorhalt i tandens ytskikt skapar en mer motståndskraftig tand.

 

Hur skall jag vårda mina tänder?

Starta med att göra rent mellan tänderna. När du sedan skall borsta tänderna placerar du borsten snett mot tandköttskanten och borstar med både tand och tandkött. Tänk bara på att inte ha för stort tryck när du borstar. Gnugga fram och tillbaka med små rörelser. Självklart borstar du både utsida och insida samt på tuggytorna. Elektrisk tandborste är ett mycket bra alternativ.

 

Vad gör jag för att få rent mellan tänderna?

Här är tandtråd ett ypperligt hjälpmedel. Tandtråden är smal nog att komma åt aoch göra rent även på mycket smala och på de svåraste ställen. Har du brett mellan tänderna kan en tandsticka fungera bra eller en speciell mellanrumsborste som finns i olika storlekar.