TOBAK: RÖKARE & SNUSARE

Jag tänker inte moralpredika om att du som rökare eller snusare skall sluta med det. Jag vet att det kan vara extremt svårt att sluta. Däremot vill jag göra dig uppmärksam på vad det är som faktiskt sker och hur du bäst hanterar situationen.

 

Ett friskt tandkött sluter väl till om tänderna och går upp i flikar mellan dem. Tandköttet är fast, har en jämn och blekrosa färg, är lite småknottrigt och blöder normalt sett inte vid t ex tandborstning.

Rökare utsätter sig för betydligt större risk för att få tandlossning än icke-rökaren. Nikotinet i tobaken gör bl a att cirkulationen i blodkärlen försämras. En rökare får därför inte de synliga signalerna på att tandköttet är inflammerat som en icke-rökare får. Det kan gå så långt att tanden inte kan räddas och bara det är ett skäl nog att besöka tandhygienisten med jämna mellanrum - eller sluta röka. Eller varför inte både och?

 

Orsakar rökning tandlossning?

Det finns ett klart samband mellan rökning och tandlossning och man började forska på området redan på 50-talet.

 

Finns det andra munrelaterade risker med att röka?

Det finns en mängd risker med rökning, men rökningen kan dessutom bidra till att implantat och andra åtgärder misslyckas.

 

Men jag röker ju inte, jag snusar är det också farligt?

Hittills har debatten främst handlat om ifall snuset orsakar cancer i munhålan. I skrivande stund finns ingen forskning som har kunnat bevisa ett entydigt samband. Vad man däremot vet är att snusets höga nikotinhalt frestar på hjärta och kärl och snusare kan därför ofta ha ett högre blodtryck.

Vanliga skador som uppkommer pga snusning är skador på munslemhinnan.
Dessa slemhinneskador uppstår där "prillan" brukar sitta men läker i allmänhet när snusandet upphör. Tyvärr skadas också tandköttet och underliggande käkben vid de framtänder som kommer i kontakt med snusprillan. Dessa skador är bestående i form av frilagda tandhalsar vilket kan påverka utseendet negativt och kan orsaka besvärande ilningar.

Dessutom missfärgar det dina tänder, men det visste du väl redan.