PLACK & KARIES

Plack är bakterier och i munnen finns det alltid gott om bakterier. Bli dock inte förskräckt - de allra flesta av dessa bakterier fyller en viktig funktion. Tyvärr finns det några som inte är lika snälla och är mest till skada. Dem fastnar lättast på gropiga och ojämna ytor samt mellan tänderna.

 

Bakteriebeläggningen på tänderna kallas för plack och är mycket svår att se med ögat. Ibland kan en större mängd plack finnas och syns då som en vit beläggning på tanden. Ligger plack kvar på tänderna kan de tillsammans med mineralsalterna i saliven bilda tandsten.

 

Varför får man hål i tänderna?

När du äter eller dricker något som innehåller kolhydrater är det matdags för bakterierna som finns i din mun. När de äter bildar de mjölksyra och det är mjölksyran som, om den får ligga kvar, löser upp emaljen i dina tänder. Till slut bildas ett hål i tanden och det kallas karies.

 

Vad gör saliven?

Saliven fungerar som ett skydd. Den neutraliserar munmiljön och i saliven finns mineralsalter som faktiskt gör att de små hål som bildats vid syraangreppen kan läka. Saliven minskar också plackmängden och sköljer bort matrester. I saliven finns också vissa antibakteriella ämnen samt fosfat och kalcium som behövs för återuppbyggnaden av tanden.

 

Hjälper det att tugga på ett sockerfritt tuggummi för att minska syraangreppet efter en måltid?

Ja, det minskar bakteriernas möjlighet att producera mjölksyra och därmed minskar också angreppet på dina tänder. Det viktigaste är dock att tillföra någon form av fluor, fluorsugtabletter, fluortuggummi eller fluorsköljning.