VAD EN TANDHYGIENISTEN GÖR

Tandhygienist är en person som arbetar inom odontologisk profylaktik, det vill säga förebyggande tandvård. Tandläkare och tandhygienisten samarbetar för bästa vård.

 

En legitimerad tandhygienist är specialutbildad i munnens friskvård. När tandhygienisten tar hand om dig som patient erbjudes förebyggande behandling och hjälp med råd och tips för din egenvård. Tandhygienister får diagnostisera karies och parodontit. Arbetsuppgifterna omfattar även att tillse bästa möjliga förhållanden i munnen utan att göra några invasiva ingrepp.

Det kan exempelvis innebära att avlägsna tandsten, fluorlacka, fissurförsegla och ta bort plack. Invasiva ingrepp, som exempelvis tandlagningar och kirurgiska behandlingar, är däremot tandläkarens yrkesuppgifter.

Tandhygienistyrket är ett legitimerat yrke sedan 1991, kravet är en högskoleutbildning som leder fram till en yrkesexamen.

 

"Mitt arbete som tandhygienist går ut på att främja din munhälsa, att förebygga sjukdom i munhålan samt att förhindra fortsatt sjukdomsutveckling. På så sätt kan du öka din förmåga att hålla munnen frisk och fräsch, så att du kan behålla ett vackert leende länge. Dessutom sparar du pengar genom att du inte behöver laga onödiga hål."

Tandvårdsrädda patienter

Min långa erfarenhet har gjort att jag har stor vana av att behandla tandvårdsrädda. Jag berättar gärna mer för dig som är tandvårdsrädd om hur jag tar hand om dig - och första kontakten kan vi ta per telefon så vi kan diskutera hur vi bäst kan ta hand om dig.

 

Tänder